افزایش سرعت رشد در سن بلوغ برای دختران در حدود 9 سالگی و برای پسران در حدود 11 سالگی است.رشد سریع در طول بلوغ ،برای دختران وپسران طی 6-4سال ادامه مییابد.و از سن 20-18 سالگی حدود3-2 سانتی متر اضافه میشود.

در بدن ، هورمونی به نام هورمون رشد موجود است که در سنین کودکی و نوجوانی تکثیر سلولی ، در این مناطق غضروفی را تحریک و موجب افزایش استخوان سازی می شود. استخوان سازی تا پایان سنین بلوغ ، ادامه دارد یعنی تا اوایل 20 سالگی هنوز امکان افزایش قد وجود دارد. بعد از سخت شدن قسمت نرم وغضروفی استخوانهاو توقف رشد طولی ان ها قد فرد دیگر افزایش نخواهد یافت.برای افزایش هورمون رشد داشتن خواب کافی،استفاده از 6 وعده غذایی به جای 3 وعده،ورزش کردن،استفاده از مواد غذایی غنی از کلسیم :شیر ولبنیات،کاهش استرس مهم است.

پروتئین یکی از عوامل تاثیرگذار بر رشد قدی تغذیه است . در میان مواد مغذی مصرف به اندازه ی پروتئین ها و املاح بسیار اهمیت دارد. یک نوجوان باید پروتئین مورد نیازش را هر روز و به خصوص چند مرحله در طول روز دریافت کند. بهتر است پروتئین مصرفی از منابع پروتئین حیوانی باشد مثل گوشت گوسفند و گاو ، مرغ و ماهی ، تخم مرغ و شیر. در میان املاحی که برای رشد قدی لازم اند کلسیم ، فسفر ، منیزیم ، روی و فلوئور از اهمیت ویژه برخوردار هستند. منابع کلسیم: لبنیات مثل شیر ، ماست ، پنیر خامه و بستنی است . فسفر و منیزیم در گوشت و دیگر منابع پروتئین و حبوبات فراوان است. فلوئور نیز در آب موجود است و آب مصرفی بایستی محتوی ppm 1 فلوئور باشد.
تحقیقات اخیر ، اذعان می دارد که مصرف " روی " به مقدار کافی موجب رشد قدی مناسب خواهد شد ، در خاورمیانه و خصوصاً ایران مصرف کم روی موجب کوتاه قدی میشود به علاوه با کمبود روی سطح توانایی های مغزی و ایمنی بدن پائین آمده و ابتلا به بیماریهای مسری زیاد تر رخ می دهد.
توصیه متخصصان تغذیه برای نوجوانان ، مصرف روزانه 150 گرم گوشت ، نصف تا 1 لیوان حبوبات پخته ، 2 تا 3 لیوان شیر و لبنیات دیگر به همراه سبزیجات فراوان است.

نوجوانانی که در سنین رشد هستند و افزایش قد خوبی ندارند می توانند با مصرف مکمل ویتامینها و املاح ، طبق دستور و مصرف هفتگی آهن ، رشد قدی شان را بهبود بخشند. پس توصیه می شد کسانی که می خواهند قد بلند تری داشته باشند هفته ای یکبار جگر و دو بار غذای دریایی میل کنند و هر روز چند عدد ، بادام ، بادام زمینی و گردو بخورند .
غذاهای دریایی مثل ماهی ، میگو ، جگر و دانه های روغنی حاوی املاح زیادی هستند و فوائد بسیاری برای نوجوانان دارند. 
یک نکته بسیارمهم در افزایش قد ، انجام فعالیت های ورزشی است . هر چه تحرک ما بیشتر باشد گردش املاح استخوانی بیشتر خواهد بود و این مساله به رشد قدی کمک خواهد کرد. ورزشهایی مثل بسکتبال ، والیبال ، شنا ، بدمینتون و تنیس برای کمک به افزایش قد بسیار مفید اند.

علل اصلی کوتاه قدی


کوتاه قدی یا معضل عدم برخورداری از قد مناسب در افراد تا حدی به عوامل ژنتیکی و صفات وراثتی بستگی دارد، اما عوامل دیگری نیز در بروز چنین معضلی دخالت دارد که از جمله عمده ترین آن می تواند به موارد زیر اشاره نمود:
1)ابتلا به بیماری عدم تحرک یکنواخت و متناسب اندام حرکتی
2)سوء تغذیه و عدم برخورداری از رژیم غذایی مناسب
3)وارد آمدن فشار بر عصب نخاع و دفُرمه شدن شکل دیسک ها
4)ایجاد شکاف و فاصله میان دیسک ها
5)به کار گیری حرکات ورزشی و کششی نامناسب جهت افزایش قد
6)کاهش میزان ترشح هورمون رشد انسان
7)وضعیت نامناسب بدن در حالت ایستادن و نشستن

عوامل باز دارنده افزایش قد


1-چاقی (. میزان انرژی که اغلب مردم در طی روز نیاز دارند، به طور متوسط (معمول) برای زنان حدود 2000 کالری و برای مردان 2500 کالری می باشد. این میزان برای یک ورزشکار حرفه ای 4000 کالری بیشتر است و برای یک زن حامله و شیرده 500 ـ 300 کالری بیش از کالری مورد نیاز یک زن در حالت عادی است. بدن هرگز نمی تواند پروتئین و کبربوهیدرات خورده شده را به چربی تبدیل و ذخیره می کند. یک پوند چربی (حدود450گرم) تقریباً 3500 کالری انرژی تولید می کند، بنابراین در مصرف مواد غذایی باید تعادل برقرار باشد. تا مازاد آنها به شکل چربی ظاهر نگردد. کلسترول بالا و اختلالات کلیه و کیسه صفرا در افراد چاق باعث افزایش خطر بیماری و مرگ می گردد. همچنین چاقی باعث افزایش خطر ابتلا به بعضی از انواع سرطان به خصوص سرطانهای کیسه صفرا ـ رحم و پستان می باشد. در افراد چاق خطر ایجاد سنگ کیسه صفرا سه برابر افراد دیگر است. همچنین چاقی یک فاکتور خطر برای پیشرفت بیماری ورم و سائیدگی ( استئوآرکریت) و اختلالات تنفسی حین خواب می باشد. عامل ژنتیک در ایجاد و پیشرفت چاقی نقش به سزایی دارد. احتمال چاقی در بچه های والدین چاق نسبت به بچه های دارای وزن نرمال 10 برابر بیشتراست.)